/home/www/trademax/slick.se/wp-content/themes/naya-lite/lib/css/custom-css.css is not writeable.
Copy the generated css from the text area below and paste it in the file above.Svenska & utländska pannkakor

Vilket är det bästa sättet att göra pannkakor på? Det är en viktig fråga, liksom det är viktigt att svara på vad man ska ha på dem. Sylt och glass, och i så fall vilken sorts sylt? Eller bara sylt? Grädde? Eller någon annan variant? Allvarliga frågor alla och jag hävdar inte att jag har det definitiva svaret på någon av dem. Vad gäller att göra pannkakor så måste det dock erkännas att det finns en man som är effektivare än någon annan, och det med råge. Dock, hans sätt att göra pannkakor på är antagligen olagligt i Sverige, och många andra länder också (även om jag skulle gissa att USA:s sydstater inte har något emot den). Det handlar om den mest berömde svenske kocken någonsin, och då menar jag inte Tore Wretman eller så. Nej, jag syftar helt enkelt på den Svenske Kocken. Se här hur effektivt han anordnar pannkaksregn medelst muskedunder!

Säg vad man vill om hans metod: den fungerar uppenbarligen genom att multiplicera en pannkaka så att den blir till ett par dussin. Vad gäller smaken på det färdiga resultatet kan jag inte uttala mig, men jag tänker inte argumentera mot en mupp beväpnad med muskedunder om han hävdar att de smakar bra. Så pass mycket självbevarelsedrift har jag, trots allt!

Pannkakor världen runt

Svenska pannkakor är givetvis de allra bästa, men faktum är att pannkakor i olika former finns i en hel mängd olika länder runtom i världen, eller maträtter som påminner mycket om pannkakor. Inte minst gäller det olika former av crêpes, som ibland kan vara förvillande lika våra svenska pannkakor. Det räcker med att kolla in engelska Wikipedias artikel om ”pancakes” för att inse att grundformen för pannkakor finns över hela världen i hundratals, tusentals, olika former. (https://en.wikipedia.org/wiki/Pancake) Själv har jag bara provat några stycken av dem, men vissa verkar väldigt spännande. Pakistanska rishiki till exempel. Enligt Wikipedia gjorde på fullkornsvetemjöl, vatten och ägg och serveras med honung. Definitivt spännande, om jag hittar ett bra recept på nätet kommer jag säkert att prova på att göra dem själv!

Ärtor, fläsk och pannkakor

I Sverige finns det en tradition av att äta ärtsoppa med fläsk på torsdagar, följt av pannkakor (och med punsch som dryck till). Varifrån kommer egentligen denna tradition. Varför torsdagar? Varför ärtsoppa med fläsk? Varför pannkakor? Såvitt jag kunnat utröna handlar det om kristendomen och går tillbaka 800 – 900 år tillbaka i tiden, till den tid då Sverige var katolskt. På den tiden skulle man inte äta kött på fredagar, lördagar och söndagar. Alltså Ärtsoppa med fläsk eftersom fläsk var vanligt och ärtor mycket mättande. Pannkakor är mer osäkert, men även de kan ju vara mycket mättande. Man vill helt enkelt ha ett rejält skrovmål innan fastan! Och traditionen lever ju fortfarande!

Moderna pannkakor

Nu i hälsokostens tidevarv finns även extra nyttiga pannkakor att tillgå, som jag själv provat på. Det är proteinpannkakor från Svenskt kosttillskott, som består av en mix som blandas med vatten och sedan tillagas mer eller mindre som vanliga pannkakor. Med 40 % proteininnehåll är det riktigt mättande pannkakor som är perfekta för den som tränar – och dessutom är de glutenfria! Pannkakorna blir lite tjockare än vanliga svenska pannkakor, men det gör ingenting; de är lika goda ändå. Och som sagt oerhört mättande; en förpackning räcker längre än man tror!

Leave a Reply

© 2020.