Kategorier
Inredning

Fiskbensparkett – en klassisk golvbeläggning

Om du vill ha en klassisk och tidlös golvbeläggning, kan du välja fiskbensparkett. Du får ett golv som inte bara är vackert utan även hållbart och lättskött.

Att parkettgolv är populära i vårt land är kanske inte så märkligt. Tack vare våra skogar har vi riklig tillgång till råvara och samtidigt stort kunnande om träprodukter. Parkettgolv stämmer också väl ihop med nordisk design i övrigt som ofta präglas av en sparsmakad och enkel stil. 

Parkettgolv började läggas redan på 1500-talet, men förekom framförallt i bostäder som ägdes av bättre förmedlade familjer. Parketten bestod av massivt trä och lades i rutmönster. I början av 1800-talet ansågs parkettgolv omodernt och då täcktes parketten med mattor. Men en renässans för parkett uppstod och rutparkett började läggas i fantasifulla mönster som kunde påminna om intarsia.

I början av förra seklet utvecklades nya metoder för golvbeläggning. Stavparkett började tillverkas på snickerifabriker och bland annat fiskbensparkett kom på modet. Genom att tekniken utvecklats kunde parkett i allmänhet och fiskbensparkett i synnerhet läggas i de flesta stadsvåningar.

Fiskbensparkett vid renovering av golv

Den villa i trä som du köpt byggdes i början av 1900-talet och har haft ett rikt liv. Inte minst gäller det golven. De består av stavparkett i massivt trä. För att dölja golvens olika skavanker har de förra ägarna valt att dölja parketten med heltäckningsmattor i grälla färger. En sådan åtgärd kan anses respektlös mot en klassisk golvbeläggning.

Nu är det dags att renovera husets interiör och återskapa den miljö som en gång fanns i villan. Därför tar du kontakt med en firma som kan lägga fiskbensparkett. Din hustru har dock synpunkter på vilken typ av fiskben som ska väljas. “Kommer du ihåg det parkettgolv som vi såg när vi var i Frankrike och besökte Versailles?” frågar hon. “Det var ju lagt i någon form av pilmönster och såg häftigt ut”.

Ni åker in till stan och besöker firmans showroom. Där finns parkett i olika mönster och naturligtvis finns exempel på fransk fiskbensparkett eller chevron. Stavarna i sådan parkett är snedkapade i båda ändar och läggs så att golvet får ett pilmönster, precis som din fru kommer ihåg.